Един от най-често срещаните проблеми, когато човек закупи смарт телефон, е бързо изтощаващата се батерия. Световните технологични компании гарантират, че поне 20 часа, в които ще можете да използвате мобилния си телефон, но те изследват продуктите си в лабораторна среда и перфектни условия.

Има много начини, по които можете да пестите батерия. Следващият списък покрива телефони с операционни системи iOS (iPhone) и Android (Samsung).

1. Изтрийте ненужните приложения

Доста често се случва едно приложение да продължи да работи след като сте спрели да го използвате. От този тип са, например, app-овете, които следят за мястото, на което се намирате, и приложенията, насочени към спортисти (обикновено измерват крачки, бързина на тичане и т.н.). Ако изрично не изключите приложението, то продължава да работи.

Ако не използвате тези приложения е най-добре да ги изтриете. На телефоните с Android това става през настройките, а на тези с iOS – със задържане на пръст върху иконката на приложението се появява знак „Х” за изтриване в горния ляв ъгъл.

2. Не изключвайте често приложенията си

Един от най-големите митове е, че когато затваряте по-често приложенията, които използвате, телефонът хаби по-малко батерия. Това не е вярно, защото когато оставите един app да работи, той запомня до къде сте стигнали при предното му използване. Ако го изключите и след това отново ви потрябва, телефонът изразходва много повече батерия, за да го стартира отново, отколкото ако продължите от където сте стигнали.

3. Изключете известията

Почти всички приложения използват известия, които източват голяма част от батерията. Ако не ви трябват, по-добре изключете ненужното известяване, за да спестите повече енергия.

И при двете операционни системи това може да бъде направо през настройките.

Снимка: EPA

4. Изключете автоматичната проверка за email (iOS)

Ако използвате email приложение на телефона си, изключете автоматичната проверка за нови съобщения. Така ще спестите значително от енергията на батерията, защото телефонът ви няма толкова често да търси интернет и да опреснява данните на приложението.

5. Изключете location services

Това може да се направи от менюто и на двете операционни системи.

Изключването на  location services е най-препоръчвано и от компаниите производители. Повечето приложения използват мястото, на което се намирате, за да опресняват данните си. Такива са Facebook, Messenger, времето, Instagram и още много други.

Когато изключите търсенето на място от менюто, то ще остане изключено докато не пуснете отново и няма да се стартира ако отворите дадено приложение.