Днес менюто в Международната космическа станция (МКС) ще включва прясна салата. Но не защото МКС е получила пратка от Земята, а защото първите зеленчуци, отгледани в Космоса, са няколко марули.

На МКС има малка оранжерия още от 2002 г., за да се изследва растежа на растения при безтегловност, но никога досега астронавтите не са опитвали резултата от своите експерименти.

Марулите са били готови за 33 дни. Тъй като в МКС няма възможност да се направи леха с истинска почва, астронавтите използват система, наречена Veggie. В сгъваемата оранжерия семената са поставени в нещо като възглавница, а светлината идва от червени и сини LED лампи. По този начин бяха отгледани зеленчуци още през миналата година, но те бяха изпратени на Земята за тестове, за да се провери дали са безопасни за консумация. Опасенията бяха, че чрез въздуха (оранжерията не е с отделна вентилация) в марулите могат да попаднат токсични елементи.

Астронавтът Скот Кели си прави селфи с отгледаните от него марули
Снимка: NASA

Сега астронавтите ще могат да изядат половината марули след „измиване” с дезинфекциращи кърпички, а останалата част отново ще пътува към планетата ни за изследвания.

Този експеримент е много важен за планирането на дълги пътувания в Космоса, например до Марс, защото пакетираната храна има годност едва 2-3 години. Възможността да се отглеждат зеленчуци и плодове на борда ще подобри не само физиологичното състояние на екипажа, но и психическото.

Навремето моряците на Колумб и другите откриватели са страдали от скорбут, защото не са имали достъп до плодове в продължение на месеци, а витамин С все още не е бил изолиран и наличен под формата на таблетки. Днес космическите откриватели трябва да преодолеят същите проблеми, но в други времеви мащаби.

Повече детайли за проекта Veggie ще научите от видеото, предоставено от NASA (на английски):

 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!