Астронавти от Международната космическа станция похапнаха първата салата, отгледана в условията на ниска гравитация. Първо те опитаха естествения вкус на марулята, а след това си направиха от нея италианска салата, като я подправиха със зехтин екстра върджин и със салатен дресинг с оцет, съобщи Асошиейтед прес.

Угощението бе предавано на сайта на НАСА. Астронавтите на американската космическа агенция Скот Кели и Чел Линдгрен и японският им колега Кимия Юи не скриха възхищението си от космическия деликатес.

"Това е една малка хапка за човека, но огромен лист за човечеството", написаха в официалния профил в „Туитър” от МКС. Препращайки към думите на Нийл Армстронг, произнесени, когато стъпва на Луната.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Прясна храна, отгледана в условията на ниска гравитация, за пръв път се появява в менюто на астронавтите на Международната космическа станция.

Марулята е първият зеленчук, отгледан на МКС. Тя открива нови възможности за работата на човека в космоса и може да се смята за първа крачка към полет до Марс.