Астронавти от Международната космическа станция похапнаха първата салата, отгледана в условията на ниска гравитация. Първо те опитаха естествения вкус на марулята, а след това си направиха от нея италианска салата, като я подправиха със зехтин екстра върджин и със салатен дресинг с оцет, съобщи Асошиейтед прес.
Угощението бе предавано на сайта на НАСА. Астронавтите на американската космическа агенция Скот Кели и Чел Линдгрен и японският им колега Кимия Юи не скриха възхищението си от космическия деликатес.
"Това е една малка хапка за човека, но огромен лист за човечеството", написаха в официалния профил в „Туитър” от МКС. Препращайки към думите на Нийл Армстронг, произнесени, когато стъпва на Луната.
Прясна храна, отгледана в условията на ниска гравитация, за пръв път се появява в менюто на астронавтите на Международната космическа станция.
Марулята е първият зеленчук, отгледан на МКС. Тя открива нови възможности за работата на човека в космоса и може да се смята за първа крачка към полет до Марс.