Със сигурност американската космическа агенция НАСА е получила много кандидатури по обявата си за свободна позиция за „защитник на планетата”. Не на последно място, заплатата е добра – между 124 и 187 хил. долара годишно.

Някои кандидати изглежда обаче са по-впечатлени от други неща.

Такъв е случаят на 9-годишния Джак Дейвис, който макар да признава възрастта си, посочва, че е съвсем подходящ за работата.

На първо място – защото самата му сестра му казвала, че е извънземно. Освен това е изгледал всички филми за Космоса и извънземните (с изключение на „Мъже в черно”).

Друг плюс – много е добър във видеоигрите, и не на последно място – млад е, така че може да се научи да мисли като извънземно.

Всичко това Джак обяснява в ръкописно писмо до НАСА, подписано с: „Джак Дейвис, Защитник на вселената, IV клас”.

Писмото му получи и официален отговор от космическата агенция – както по телефона, така и по пощата.

„Уважаеми Джак ,

Чувам, че си пазител на галактиката и имаш интерес да станеш защитник на планетата. Това е страхотно.

Нашата позиция защитник на планетата представлява много яка и много важна работа. Става дума за защитата ѝ от малки микроби, които носим на Земята с проби от Луната, астероидите и Марс. Също така става дума и за защита на другите планети и луни от нашите бактерии, тъй като ние изследваме слънчевата система отговорно.

Ние винаги търсим блестящи бъдещи учени и инженери, така че се надявам, че ще учиш здраво и ще се справяш добре в училище. Очакваме да те видим тук, в НАСА, някой ден”, гласеше отговорът на д-р Джеймс Грийн, директор на отдела „Планетарна наука”.