Съвсем скоро поради климатичните промени Сибир ще се превърне в най-желаната дестинации за живеене, твърдят учени от Красноярск.

Според тях към 2080 г. регионът ще стане много по-топъл и гостоприемен, а населението му ще се увеличи три пъти.

Снимка: iStock

В края на XXI век от 50 до 80% от територията му ще има мек климат, благоприятен за селското стопанство. Сибирските селскостопански култури ще се преместват със 70 километра на север с всяко следващо десетилетие. По-топлият климат ще даде възможност в тази част на света да се отглеждат ориз и грозде, твърдят учените.

Снимка: iStock

Сибир дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници от ГУЛАГ (Главно управление на наказателните лагери в Народния комисариат на вътрешните работи на СССР). Смята се, че между 1929 и 1953 г. над 14 млн. души са преминали през лагерите и затворите на управлението, много от които са били разположени в Сибир.

Населението на региона днес е 36 млн. души. Той се простира се през седем руски часови зони от Уралските планини до Тихия океан. В Оймякон, Якутия, е измерена най-ниската температура в Северното полукълбо и най-ниската температура в постоянно обитавано населено място – минус 71,2°C.

Снимка: iStock

Според преданието думата Сибир означава „спяща земя“, което приляга на безлюдния пейзаж, чиито единствени цветови гами през зимата са от тъмносиво до бяло.

Сибирските ледове от Космоса
Снимка: EPA