Художественият ръководител на балета на Болшой театър Сергей Филин знае кой стои зад нападението му. Той вярва, че причината се крие в завистта за успехите му в Болшой театър, известен с вътрешните си борби и съперничеството. Това казва самият Филин в интервю за Би Би Си.

Филин е "абсолютно сигурен", че знае кой стои зад криминалното деяние. Той обаче няма да назовава имена, докато следователите не са готови със заключението си.

Според художествения ръководител на балета на Болшой театър целта на атаката е била да бъде отстранен за дълъг период от време като артистичен директор, да бъде унищожена репутацията на престижната московска балетна трупа.

Следващата седмица Сергей Филин ще лети за Германия, където ще бъде продължено лечението му. Досега той е бил подложен в Москва на пет операции, последната от която е била в събота и не е била планирана, и е под постоянно медицинско наблюдение. Най-силно засегнати се очите на Филин, но той вярва, че един ден отново ще може да вижда децата си.

42-годишният Филин твърди, че е знаел, че някои хора не харесват начина, по който той е ръководил балетната трупа. Получавал е заплахи, но не им е обърнал достатъчно внимание и не се вслушал в съветите на приятели да си наеме шофьор и бодигард. Той заявява, че сега семейството му се охранява. Филин споделя още, че е простил на нападателите си. Вярва, че Господ ще ги съди.

Нападението над народния артист на Русия, 42-годишния Сергей Филин бе извършено на 17 януари късно вечерта. Филин беше залят с киселина от неизвестен мъж с маска. Народният артист на Русия беше хоспитализиран на 18-ти януари в 36-а болница с изгаряния по лицето, главата и очите. По данни на в. "Московский комсомолец" зрението на Филин вече частично е възстановено.