Здравословното състояние на художествения ръководител на балета на Болшой театър, който през януари бе залят с киселина, продължава да е тежко - на първо място това засяга зрението му, заяви днес на пресконференция говорителката на Болшой театър Катерина Новикова.

"Положението към днешна дата е такова: не вижда изобщо с едното око, а с другото - само 10 процента. Към днешна дата положението е такова. Какво ще стане по-нататък, не можем да кажем" - заяви Новикова.

Филин сега е на лечение в Германия. Досега са му направени 18 операции и предстоят още, за да се спаси зрението му. От своя страна на пресконференцията генералният директор на Болшой театър Анатолий Иксанов съобщи, че през предстоящия 238-и сезон са предвидени най-малко 7 премиери - четири оперни и три балетни.

Първата премиера в балетния афиш ще е "Марко Спада" в постановка на прочутия френски хореограф Пиер Лакот, който специално за Болшой театър е създал нова редакция на спектакъла. Той ще се различава от версията, създадена за Рудолф Нуреев, с повече герои и мащабни кордебалетни сцени.

През март 2014 година на историческата сцена на Болшой театър ще се състои премиера на световния шедьовър - балета "Дамата с камелиите" на видния хореограф Джон Ноймайър по музика на Шопен. Последната премиера на сезона ще е оригиналният балетен спектакъл на Жан-Кристоф Майо, хореограф и художествен директор на балета на Монте Карло. Спектакълът ще е по пиесата на Шекспир "Укротяване на опърничевата".

Първата оперна премиера ще е постановката на "Летящият холандец", посветена на 200-годишнината от рождението на Вагнер. Другата оперна премиера - на "Дон Карлос" - също е посветена на голяма годишнина. С нея театърът ще отбележи 200-годишнината отрождението на Джузепе Верди. Тя ще е дело на английския режисьор Ейдриън Ноубъл.

Друг британски режисьор - Ирина Браун - ще постави два спектакъла - комедията на Игор Стравински "Мавърът" и лирическата притча на Чайковски "Йоланта".