Видеоигрите се превръщат във все по-важна част от нашия живот. Някои от нас прекарват часове пред компютъра, потопени в историята на любимия си герой.

Според учени от Оксфордския университет това всъщност може да е полезно за нашето психично здраве. На това мнение са и няколко млади българи, които са избрали разработването на видеоигри като свой професионален път.

Снимка: bTV

"Вече започват да се прокрадват и в интернет проучвания, които доказват и обратното, защото сме свикнали, че обикновено видеоигрите, независимо от това какъв жанр са, те са лоши за нашето психично здраве и това на децата. Те помагат на хората по време на пандемията. Сами по себе си игрите не са лоши, нито за хората, които ги играят, нито за нас, които ги разработваме", казва Гергана Грънчарова, директор на гейм студио.

Снимка: bTV

Да правиш компютърни игри в България обаче не е лесна задача. Това не пречи на Гергана и екипа й да се целят на високо. Те започват работа през 2018 г. Оттогава досега реализират няколко проекта. Първото им заглавие е екшън приключение, което развива много полезни умения - не само социални, но и когнитивни.

Зад финалния продукт, който достига до играчите, стоят много труд и безсънни нощи.

Снимка: bTV

"Това си е дълъг процес, независимо от размера на играта, за която става въпрос. Големите игри се разработват от екипи, които са по цял свят и са стотици до хиляда души. Ние сме доста по-малък екип, но процесите са горе-долу едни и същи. Разработването на игри е перфектната смесица между високите технологии и изкуството", казва Юрий Попов, продуцент на игрите.

Снимка: bTV

Негова е и иновативната идея за игра, която използва виртуална реалност.

"Разработката на VR игра и нормална игра е доста различна. Много различни неща трябва да вземеш предвид. Опитваме се предизвикваме емоции в играчите. По никакъв начин това не се различава от филмовата индустрия. При нас е по-динамично, защото в почти всеки момент играчът има контрол върху това къде се намира в сцена и какво точно прави", разказва той.

Снимка: bTV

Само след няколко дни ще можем да се насладим и на най-новия проект на студиото, който те обещават, че ще ни донесе много коледен дух.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!