В деня на поспаланковците (празнува се във Финландия) бодрият ни TRACKTOP пристига, зареден с много музика за разсънване, разсъбличане и... отвличане на работните ви умове от работните дела. Забравете за задачите и преслушайте/прегледайте музикалните факти от последните 5-6-7-8 дни, които най-много ни впечатлиха.

Bat For Lashes – Laura (песен)

Кучко, моля те, знам, и мен ме боли! Това ти идва на ум, чувайки първия трак от новия албум на Bat For Lashes, носещ заглавието "The Haunted Man” и очакван на 15 октомври тази година. Лятно време е преди всичко, "Laura” е красива, но по един начин, който ти разбива сърцето. Похотта е навсякъде и фарът осветява залива в зелено, всички се оглеждат за наоколо, прилепени към един начин на живот, търсещ странните и нощни флиртове. Къде са бийтовете, къде е звукът от резачки на подскачащи мотокрос пилоти, които никога не са падали на земята – само някой от време на време си вади ключицата, но дотогава шоуто непременно е гарантирано?!? Умирам си да чуя ремиска на тази песен. Така че разкарай се и се върни зимата!

Jacques Greene – Ready (песен)

От това лъха на плодова близалка от Burial, но всъщност "Ready” е дело на продуцента от Монтреал Jacques Greene като част от албума му “3024”. Всъщност няма да го сравнявам с Burial, няма да сравнявам нищо с Burial – по-скоро залита към саундтрак на “Tron”. Ако търсиш удобното местенце между мейнстрийма и ъндърграунда, заповядай, седни, това е само за теб - барабаните удрят като с юмруци, докато вокалната проба на практика избледнява в далечната мъгла, а някъде по средата са проблясъците на високочестотен синтезатор. Tъпо ли е само, че не разбирам дали клипът е анимация или много добре заснето видео с виртуозно използване на "ефекта на мащаба”? Не, не смей да ми се подиграваш, а се опитай да потанцуваш на него, защото ако не ти харесва, значи си поредния (цензура).

Tame Impala – Elephant (песен)

Това е като "Бийтълс” feat. Josh Homme, но всъщност идва от предстоящия албум на Tame Impala, кръстен „Lonerism” и излизащ на 9 октоври в Щатите. Усещането е сякаш се намираш в паралелната вселена, където Сид Барет от "Пинк Флойд” би желал да бъде фронтмен на Black Sabbath през 70-те години на миналия век. Сериозно ми издухва съзнанието, а психеделиците отново са на мода! Ако хората те намразят, защото ги слушаш, това е защото първо ще намразят тях заради твърде експерименталното им звучене, което не могат да си вкарат в устата под формата на обла близалка в вкус на ванилия. Хич да не ти пука, гмуркай се дълбоко в митологията и символизма. Тези момчета се справят с музиката по-добре, от който и да е в момента.

Joss Stone – Soul Sessions Part 2 (албум)

Почти 10 години след излизането на Soul Sessions Part 1, Джос Стоун пуска и втората част, запълнена с кавъри на емблематични парчета от всякакви жанрове. Преди време TRACKTOP-ът ви представи The High Road – едно от парчетата в албума, а сега ще послушаме "Then You Can Tell Me Goodbye” – кавър на doo-wop парче от 1962г., което първо излиза в изпълнение на Дон Чери. Песента има няколко кавъра през годините, но ние пристрастно определяме този като най-добър.

Plan B – Ill Manors (албум)

"Ill Manors” е последният албум на Plan B (вече се продава на Стария континент), който е саундтрак на едноименната криминална драма, с която британския рапър прави режисьорския си дебют. Сингълът със същото заглавие вече е хит на Острова и в някои страни в Европа. "Playing With Fire” е едно от 11-те парчета от саундтрака и е с участието на друга звезда от британската хип-хоп сцена – Labrinth. Не знаем за филмовия дебют на Бен Дрю (истинското име на рапъра), но криминално-драматичният му съпровод се е получил повече от добре.