Най-известната стажантка в света - Моника Люински, призова за обществена подкрепа за жертвите на публично унижение. Скандално известната Люински, която за малко не свали президента Бил Клинтън от поста му, се яви за първи път на публичен форум във Филаделфия.

От трибуната, дадена й от списание „Форбс”, тя описа как се е чувствала, след като е станала обект на яростен, по нейните думи, интерес към личността й.

„Репутацията не е моден аксесоар или символ на обществено положение. Тя е част от теб, част от начина, по който самият ти се възприемаш, част от твоята публична идентичност. Когато я изгубиш, все едно губиш част от себе си. Точно това стана през 1998 г., когато се появи другата Моника - създадена чрез медиите. Аз се превърнах в персонаж, който сама не познавах. Загубих себе си”, разказа Люински.

Тя обяви, че битката да се справи с травмата от скандала е била дълга и мъчителна. Според нея, тя е била първата публична личност, чиято репутация е разрушена чрез интернет. Тя би искала да използва опита си, за да не допусне други хора да станат обект на подобно насилие над правото на личен живот.

Бившата стажантка в Белия дом, която сега е на 40 г., дълги години пази мълчание за аферата си с президента Клинтън. Невинната на пръв поглед закачка с държавния глава едва не му коства поста, а на Люински донесе дългогодишно пубично унижение, както признава и самата тя.