Художникът, който нарисува официалния президентски портрет на Бил Клинтън, разкри, че творбата му съдържа тайна препратка към аферата на държавния глава с Моника Люински.

В интервю за Philadelphia Daily News Нелсън Шанк заяви, че сянката в лявата част на картината е от манекен в синя рокля. В основата на скандала бе именно синя рокля с петна от семенна течност по нея.

Това бе алюзия за връзката на Клинтън с 22-годишната стажантка в Белия дом, твърди художникът, наричайки президента „може би най-известният лъжец на всички времена”.

Шанк обясни сянката така: „Буквално това е сянката от синята рокля върху манекен, който използвах, докато Клинтън не присъстваше. Това е и един вид метафора за сянката, която той постави на президентската институция, или тя на него”.

По думите му семейство Клинтън „мрази” портрета и иска Националната портретна галерия във Вашингтон да се отърве от него.

След като избухна скандалът през януари 1998 година, Бил Клинтън обяви на пресконференция на Белия Дом: „Не съм имал сексуална връзка с тази жена, госпожица Люински”, припомня „Скай Нюз”.