Нормално е творец да има жена за муза. Нерядко една дама вълнува въображението на повече от един артист. Но да вдъхновиш няколко от най-добрите музиканти на миналия век да напишат някои от най-великите песни в историята на музиката за теб... това вече е забележително постижение. То принадлежи на Пати Бойд.

А коя е тя?

През 60-те години Пати работи като модел и актриса и така се озовава на снимачната площадка на филма на „Бийтълс“ A Hard Day's Night (Нощ след тежък ден, 1964). Въпреки че има само една реплика, ролята променя живота ѝ, защото именно там младата Пати среща китаристa на групата Джордж Харисън.

Две години по-късно двамата се женят.

Богът на китарата Ерик Клептън, един от най-близките приятели на Харисън, обаче също се влюбва в Пати и пише за нея по-голямата част от албума на „Дерек енд дъ доминос“ (Derek and the Dominos') от 1970 г. Layla and Other Assorted Love Songs.

Бойд и Харисън се развеждат през 1977 г., но преди това тя има афера с бъдещата звезда на „Ролинг стоунс“ Рони Уд.

Следва връзка с Клептън, за когото Бойд се омъжва през 1979 г. Двамата се разделят няколко години по-късно.

Ето 10 от песните, чиято муза е Пати Бойд:

1. I Need You, „Бийтълс“, 1965 г.

По времето, по което Харисън пише I Need You, това е едва втората негова песен, която влиза в албум на групата.

2. Something, „Бийтълс“, 1969 г.

Между 1965 и 1969 г. Харисън пише социално ангажирани песни – за полицията, правителството или по принцип човечеството, но, по думите на Пати, той самият ѝ казал, че Something е за нея.

3. For You Blue, „Бийтълс“, 1970 г.

Тази доста жизнерадостна песен е приносът на Харисън за албума Let It Be. Смята се, че тя също е посветена на Пати.

4. Layla, „Дерек енд дъ доминос“, 1970 г.

Целият албум на „Дерек енд дъ доминос“ Layla and Other Assorted Love Songs е нещо като 77-минутно любовно обяснение на Ерик Клептън към Пати Бойд Харисън.

Името Лейла идва от древна арабска поема за забранената любов между Лейла и Меджнун.

Ерик пуснал Layla на Пати по време на тайна среща и тя признала, че е най-силната и вълнуваща песен, която е чувала. Все пак тя се прибрала при Харисън, поне онази вечер.

5. Mystifies Me, Рони Уд, 1974 г.

Рони Уд пише Mystifies Me като част от самостоятелния си албум I've Got My Own Album to Do, за който помагат и Миг Джагър, и Джордж Харисън. Това се случва, докато Уд още е част от групата „Фейсес“ (Faces).

По това време той има афера с Бойд, докато Харисън – с първата съпруга на Уд – Криси Финдли.

6. Breathe On Me, Рони Уд, 1975 г.

Breathe On Me също е посветена на Бойд. Тя е включена във втория солов албум на Уд – Now Look.

7. So Sad, Джордж Харисън, 1974 г.

So Sad е песен от албума на Джордж Харисън от 1974 г. Dark Horse и е единствената, посветена на проблемите в семейния му живот. Албумът излиза в годината, в която двамата се разделят. Разводът е приключен през 1977 г.

8. Wonderful Tonight, Ерик Клептън, 1977 г.

След развода на Бойд и Харисън, Ерик Клептън най-накрая получава дамата на сърцето си.

В своята автобиография Пати си спомня една вечер, в която се чудила коя рокля да облече, за да излязат, докато Ерик чакал в съседната стая, свирейки на китарата си. Така той съчинил припева. Когато тя се появила и попитала: „Добре ли изглеждам?“, той ѝ изсвирил песента.

9. She's Waiting, Ерик Клептън, 1985 г.

Песента е включена в албума Behind the Sun от 1985 г. По това време Клептън и Бойд са разделени, а в текста се казва: „Тя чака нова любов“ и „Приготви се, защото много скоро тя ще си отиде, а ти ще си сам“. Затова музикалните критици смятат, че е посветена на Бойд.

10. Old Love, Ерик Клептън, 1989 г.

Клептън и Бойд се развеждат официално през 1988 г. В писмо до бившата си жена китаристът казва, че с Харисън работят заедно по албум и в него има песен, написана за нея. „Мисля, че ще е най-добрата в албума – пише той. Казва се Old Love (Стара любов), не се обиждай, не става въпрос, че ти си стара, а за любовта, която остарява“.

През 2015 г. Пати Бойд се омъжва за трети път – за Род Уестън – мъж, който не е нито музикант, нито текстописец.