Ако сте чели дори една книга на майстора на хоръра Стивън Кинг, няма начин да не сте попаднали на името на Табита Кинг – съпругата на писателя от почти 50 години. Тяхната любов е една от най-дълготрайните и силни в света на литературата, а страстта към писането (и по-специално към хорър жанра) се споделя не само от тях двамата, но и от синовете им. Всъщност двамата са родители на един от най-популярните автори на хорър в днешно време – Джо Хил, който написа „Рога“ и „Носферату“.

Влиянието на Табита Кинг се простира много по-далеч, отколкото предполагат рамките на брака. Тя е най-близкият човек на Стивън Кинг, най-верният му читател, най-големият критик и човекът, без когото кариерата му може би никога нямаше да започне.

Как Табита извади кариерата на Стивън Кинг от кошчето за боклук

През 1973 г. Стивън Кинг започнал да пише разказ за момиче телекинетик, което е тормозено от съучениците си и използва силата си, за да им отмъсти. След 15 страници писателят вече знаел, че историята е твърде голяма, за да бъде разказ, а не смятал, че ще се намери издател за роман с подобен сюжет, затова смачкал хартията и я хвърлил в кошчето за боклук.

Същата вечер, докато бил в банята, Табита видяла изписаните страници и ги извадила от боклука. Прочела ги, загладила ги колкото могла и когато Стивън дошъл при нея му казала, че в историята има потенциал и трябва да я довърши.

Кинг се възпротивил, защото чувствал, че не знае нищо за жените, но Табита обещала да му помогне. В крайна сметка този разказ се превърнал в романа „Кери“, който станал първият публикуван роман на Стивън Кинг през 1974 г. Книгата се превърнала в бестселър и донесла на Стивън Кинг близо половин милион долара. Само първата капка в огромното му богатство и богатото му творчество.

Повече за двойката научете от материала в Ladyzone.bg: