Полемиките около носенето на маски и колко те са ефективни за предпазване от коронавирус поставиха и друг въпрос на дневен ред - как най-малките и уязвими членове на обществото да бъдат предпазени. Д-р Илина Брайнова-Мичич, която е съдебен лекар и главен асистент в Клиниката по съдебна медицина и деонтология при УМБАЛ "Александровска" и КСМД-МУ, София, както и майка на почти двегодишния Тео, алармира в своя Фейсбук профил, че именно с бебетата трябва да сме най-внимателни.

Макар да не е виждала родители, които да слагат маски на своите малки дечица, д-р Брайнова-Мичич предупреждава, че поставянето на самоделни маски и парчета плат пред устата и носа на бебето го излагат на голям риск.

Снимка: Снимка: Илина Брайнова-Мичич, Личен архив

Ето част от нейните думи и апел в социалната мрежа: „Бебетата, особено през първите месеци от своя живот, имат специфики в централната регулацията на дишане и сърдечна дейност. Те именно налагат внимателно наблюдение и осигуряване на СВОБОДНИ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА. Поставяне на защитна маска или по-скоро "маска" (не ми е известно да има специално проектирани такива за бебета), пред устата и носа на бебето, поради именно тези специфики и малкия дихателен обем в тази възраст, който може да не е достатъчен за преодоляване на съпротивлението на маската и обмен на издишания въздух с богат на кислород такъв, може да бъде опасно. Натрупването на въглероден диоксид в голяма концентрация пред дихателните отвори може да доведе до сериозна опасност от рефлекторно потискане на дишане и сърдечна дейност“

Свързахме се с д-р Брайнова-Мичич, за да й зададем още няколко въпроса, които вярваме, че вълнуват всички родители

- Д-р Брайнова-Мичич, до колко месечна възраст не е препоръчително според вас да се слагат маски на бебетата/децата?

Без да съм специалист по ранно детско развитие, бих казала, че считам за неоправдан риск слагането на маска на дете, което не е вербално, т.е. до около 2-годишна възраст. В по-ранна възраст не е възможно или е трудно на детето да бъде обяснено, както и то да изрази дискомфорт. Не бих сложила конкретна граница, поради силно изразената индивидуалност в темповете на развитие в тази възрастова група. Ако, все пак, се преценява като наложително използването на респираторна защита, бих препоръчала да е за кратък интервал, на будно дете и задължително след консултация с педиатър, който познава детето и има обективна представа за настоящото му състояние.

- Смятате ли, че маските, които родители слагат на бебетата си, поставят децата в същия риск, като когато поставят всевъзможни плюшени играчки, обиколници, одеяла и други - текстилни предмети в кошарата им?

Всъщност, никога не съм виждала бебе с маска. Предвид настоящата ситуация, по-скоро считам, че е възможно някои родители в най-доброто си желание и опит да спазват препоръките, да опитат да използват за маска шал/кърпа или друго парче плат. Конкретно на въпроса - да, считам, че рискът е сходен. Съществува опасност от частично/пълно покриване на дихателните отвори, затрудняване на обмена на въздух и обогатяването на вдишвания въздух с кислород, което крие риск от потискане на дишане и сърдечна дейност, особено при включване на централен рефлекторен механизъм.

Вижте какво още сподели д-р Илина Брайнова-Мичич пред Ladyzone относно маските, бебетата и предпазването от коронавирус на най-малките: 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 885 694 45 373 399 013 3 375 726
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 885 694 45 373 399 013
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer