За втора поредна година у нас се проведе конкурс за драг кралица. Това са мъже, често хомосексуални, но не задължително, които влизат в преувеличен сценичен образ на жена. Правят го за шоуто и за да се забавляват.

У нас най-известната драг кралица е Дженифър Бенедикшън, която от миналата година организира и конкурс за драг кралици. Претендентките са от цялата страна, 7 на брой, представят се в три тура. В първия всяка от тях решава как да излезе на сцена, във втория кръг показват таланта си, а в третия се представят с пищни вечерни рокли.

"Най-важният кръг е втори кръг, защото те там показват себе си, своите умения на сцена. Това не е бюти конкурс, а конкурс за таланти. Няма тур по бански, все пак сме мъже в токчета и рокли", разказва организаторката на конкурса Дженифър Бенедикшън.

А за гримьорите се пада най-трудната част - да превърнат един мъж в жена. Често преобразяването отнема от 3 до 5 часа. Малина Янк е миналогодишната победителка в конкурса и първата изобщо в България коронована "драг кралица".

"Няма как да не е тежка короната, защото в едно общество като нашето, което все още не е толкова обиграно с подобни образи и естетика, няма как да не е трудно. Ние се стремим да покажем, че това е нещо, което забавлява, няма нищо толкова фрапантно зад цялото изкуство, то е на първо място изкуство, превъплъщение.", обяснява Малина.

Тазгодишната победителка е Авра Делано: "Аз имам страст към сценичните изкуства, да танцувам на сцена, получава се заряд, който е наркотичен. Моят талант е танци на токчета."

Тя обяснява, че псевдонимът й означава хаос, разхвърляност, думата е българска, но остаряла и се използва в определени краища на страната.