НАСА попадна в центъра на необичайна конспиративна теория, която вълнува милиони хора по цял свят, които вярват във влиянието на зодиакалните знаци. Според нея, която се появява периодично от 2016 г. насам, космическата агенция е добавила нова зодия Змиеносец в знаците.

Астрологическата псевдонаука се основава на система от съзвездия, които съставят зодиакалните знаци, поради което някои хора я преплитат с астрономията, която е истинска наука.

От НАСА бяха принудени да публикуват официално съобщение, в което за пореден път казват, че не са добавили нова 13-та зодия в зодиака.

„Зодиакът, върху който са базирани астрологичните знаци са просто съзвездия, които се подреждат в една линия със Земята и Слънцето, докато планетата ни следва своята орбита. Виждаме, че се вълнувате от историята за нова 13 зодия – не, не сме променяли зодиака“, написаха от НАСА.

Космическата агенция обясни също защо въобще съществува 13-то съзвездие, което потенциално може да е част от зодиакалните знаци. „Преди 3000 вавилонците са разделили зодиака на 12 части, които са базирани на месеците от календара им. Наистина има и 13-то съзвездие, Змиеносец, но вавилонците не го включили, за да има добро разделение и система“, поясняват от НАСА.

Снимка: iStock

Според историческото обяснение линията от Земята през Слънцето сочи към Дева в продължение на 45 дни, но към Скорпион – едва седем дни. За да се получат точни изчисленията за 12-месечния календар, вавилонците просто игнорирали съществуването на 13-то съзвездие, след което разпределили годишните месеци поравно между зодиакалните знаци.

„До момента никой не е доказал, че астрологията може да се използва за предсказване на бъдещето или пък, че описва хората единствено на базата на рождената им дата. Въпреки това много хора обичат да четат хороскопа си всеки ден, подобно на фантастични приказки“, казват още от НАСА.