„Лондонският пациент“, познат като втория излекуван в света човек от ХИВ, разкри самоличността си. Това е 40-годишният Адам Кастилехо. Той е роден във Венецуела, но повече от 20 години живее на Острова.

Кастилехо е решил да излезе от анонимност, след като почти две десетилетия се е борил с болестта, за да стане „посланик на надеждата“ за тези, които все още се лекуват от вируса на придобитата имунна недостатъчност.

Пред в-к „Ню Йорк Таймс“ мъжът е споделил, че след като са го диагностицирали, лекарите не са давали надежда да доживее Коледата на 2015 г.

Лекарят на Кастилехо – Д-р Равиндра Гупта описва напредъка по случая му миналата година по време конференция, посветена на борбата със СПИН. Тогава вирусът ХИВ не е откриван в кръвта на 40-годишния мъж вече 18 месеца.

Лечението му е дало резултат след трансплантация на стволови клетки за лечение на рак на кръвта. Процедурата е извършена през 2016 г. „Смятаме, че вече той е излекуван, защото измина още една година, и сме направили повече изследвания“, допълни Д-р Равиндра Гупта.

Първият човек преборил заболяването е Тимъти Браун и е познат като „Берлинския пациент“.  Той се води за излекуван от инфекцията от 2007 г. Изследователите са категорични, че двамата пациенти не са доказателство, че е открит лек срещу ХИВ. Подобна интервенция засега не е широко приложима.