Британският регулаторен орган за безопасност на лекарствата призовава лекарите да внимават за пациенти, които може да злоупотребяват с инжекции за намаляване на теглото, като например „Вегови“ (Wegovy).

Това се случва след съобщения за заболяване на някои хора, които не страдат от затлъстяване, след като са използвали инжекциите за отслабване, пише Би Би Си.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) подчертава, че лекарствата са предназначени само за лечение на затлъстяване и диабет.

Министърът на здравеопазването подкрепи призива, като заяви, че лекарствата са „сериозни медикаменти“, а не са предназначени „за хора, които искат да си направят красива снимка на тялото за Инстаграм“.

Въпреки че повечето странични ефекти са леки, някои от тях могат да бъдат сериозни.

Лекарствата трябва да се предписват само от регистриран медицински специалист.

Когато се използват по подходящ начин в съответствие с лиценза за продукта, ползите от тези лекарства надвишават рисковете за пациентите, казва регулаторът.

Снимка: EPA

Но това съотношение между ползите и рисковете е положително само за тези пациенти в рамките на одобрените показания за контрол на теглото или диабет тип 2, както е описано в информацията за продукта.

 

„Насърчаваме здравните специалисти да гарантират, че пациентите, които се лекуват с тези лекарства, са запознати с често срещаните странични ефекти и с начините за минимизиране на риска“, посочват от регулатора.

Най-често срещаните странични ефекти включват чувство на отпадналост, повръщане, подуване на корема, запек и диария.

Пациенти, които не са били с наднормено тегло, са имали проблеми - диария, повръщане, запек. Не са могли да се хранят и в резултат на това са се обезводнили.

„Чудотворна инжекция“

Личният лекар на Лорна ѝ казал, че не отговаря на условията за поставяне на такива инжекции. Затова тя ги набавила от оторизиран лекар в онлайн аптека. Но след като ги приемала в продължение на един месец, тя се свлякла на пода в банята.

„По средата на нощта имах чувството, че някой току-що е забил нещо в стомаха ми“, разказва тя пред Би Би Си.

Лорна развила панкреатит - потенциално животозастрашаващо състояние и рядък страничен ефект на използваната от нея инжекция. Тя прекарва пет дни в болница и остава с хронични здравословни проблеми.

„Мислех, че това е чудотворна инжекция, която е 100% безопасна. Децата ми се изплашиха, като видяха колко зле съм всъщност. Беше толкова страшно“, разказва още жената.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK