Нови дискусии около лекарствата за отслабване „Оземпик“ и „Вегови“ отново влязоха във фокуса на световните медии, след като американски лекар предупреди, че може да имат смъртоносни послeдици.

Инжекциите "Оземпик", които по начало са предназначено за лекуване на диабет, добиха особена популярност, след като масово започнаха да се използват за редуциране на теглото.

През първите 9 месеца на 2023 г. търсенето на медикамента се е увеличилo с 36%. Данните на Google пък посочват, че интересът към лекарството "Оземпик" в търсачката се е увеличил значително през последните три години.

Снимка: EPA

По-сериозно негово търсене е регистрирано през август 2020 г. През август 2023 г. то достига своя пик, като се наблюдава 20-кратно увеличение – или ръст от 1900%.

"Оземпик" е разработен от датската компания Novo Nordisk и е одобрен за употреба в Съединените щати през 2017 г. През последните години закупуването му най-вече като средство за отслабване генерира огромни печалби.

Очакванията са лекарството да запази водещата си роля в продажбите и през следващите пет години.

Преди седмици стана ясно, че стотици жени, които са приемали "Оземпик" или „Вегови“, докато са били на противозачатъчни, имали са репродуктивни проблеми или са смятали, че вече са излезли от възрастта за зачеване, по думите им – те непланувано са забременели.

Сега идват нови предупреждения.

„Страшно“ и „доста обезпокоително“ – това са думите, с които американски лекар предупреждава за страничните ефекти на инжекциите за отслабване.

Като „инжекции за отслабване“ "Оземпик" и „Вегови“ помагат за свалянето на излишни килограми без подлагане на диета.

„Оземпик“ е популярно лекарство дори сред известните личности. За него говорят Шарън Озбърн, Илон Мъск и Роби Уилямс, Опра Уинфри и семейство Кардашиан.

За фаталните последици от приема му обаче говори д-р Марк Хайман в свой подкаст. В канала си в Youtube той има близо 6 милиона абонати.

Според нюйоркският лекар все повече ефекти ще излязат наяве, тъй като милиони хора си поставят инжекциите всеки месец, за да отслабнат. Специалистът се фокусира върху два основни момента.

Д-р Хайман има няколко книги, в които говори за ползите от предимно растителната диета. В подкаста си „Дневникът на един главен изпълнителен директор“  тази седмица той казва, че две неща го плашат относно „Оземпик“ и неговите родствени лекарства.

Предупреждение 1

Според него приемът им води до запек, който нарушава чревната непроходимост.

Снимка: iStock

Здравните власти актуализират противопоказанията на лекарството през септември 2023 г., като добавят, че то може да причини чревна обструкция. Това може да доведе до прекъсване на кръвоснабдяването на органите, което пък причинява смъртта на тъканите.

Според експертите това се случва, защото „Оземпик“ забавя движението на храната през червата, което кара приемащите го да се чувстват сити за по-дълго време.

Според лекарите чревната непроходимост може да доведе и до спукване на червата, а това крие риск от изтичане на чревно съдържание.

Червата вече не абсорбират важни електролити и течности в кръвта, а това увеличава риска от циркулаторен шок - животозастрашаващо медицинско състояние. Д-р Хайман посочва, че тези случаи са се увеличили с 450%.

Снимка: iStock

Предупреждение 2

Доктор Хайман коментира още, че „рискът от панкреатит се увеличава с 900%, когато се приема “Oземпик“.

Проблемът е, че всеки пети случай на тежко възпаление на панкреаса може да доведе до животозастрашаващи усложнения и дори до органна недостатъчност.

Хората, които приемат семаглутид, който се съдържа в „Оземпик“, са девет пъти по-склонни да развият панкреатит, показва проучване на Университета на Британска Колумбия.

Британското издание „Дейли мейл“ пък твърди, че инжекциите за отслабване като „Оземпик“ и „Зепбаунд“ са свързани с повече от 100 смъртни случая в САЩ.

Снимка: iStock

Д-р Хайман коментира, че приемът на „Оземпик“ е ефективен за намаляване на теглото, но това има своята цена - както от медицинска, така и от финансова гледна точка, тъй като „след като започнете, вие сте обвързани с него завинаги - в противен случай килограмите ви просто ще се върнат“.

„Скъпо е, а повечето хора не знаят, че губят не само мазнини, но и мускули“, казва здравният експерт.

„Никой не говори за лошата страна, а има предложения инжекцията да бъде позволена и за 5-годишни деца, което е просто ужасяващо“, коментира още той.

„В Обединеното кралство и САЩ може да си купите лекарството само с рецепта, но цената в Америка е астрономическа и може да достигне до 1700 долара на месец“, отбелязва д-р Хайман.