След като в неделя публикува в "Туитър" коментари, които подкрепят мнението ѝ, че хората имат само два биологични пола, писателката Джоан Роулинг, известна с поредицата “Хари Потър”, беше атакувана жестоко от транс активисти, включително от част от актьорите във филми по нейни книги.

Във вторник, след като мълча два дни, Роулинг отговори на критиките в дълго есе, което публикува на личния си сайт.

Обясненията, които Роулинг дава, в никакъв случай няма да ѝ натрупат точки пред активистите, тъй като писателката не само не се отрича от думите си, но и дава доста допълнителни обяснения за опасностите и потенциалната вреда, която насърчаването на смяната на пола може да има.

Припомняме, най-новите коментари на Джоан Роулинг бяха направени след като е попаднала на статия, в която жените са наречени “хора, които менструират”. Роулинг веднага отговори и думите ѝ бяха посрещнати като атака срещу транссексуалните хора - родени не в тяло с пола, който биха искали да бъдат.

Снимка: Getty Images

“Опитът да се включат колкото се може повече хора чрез използването на изрази като “хора, които менструират” или “хора с вулва” изглежда на много жени обезличаващ и обиден. Разбирам защо транс активистите смятат, че този език е подходящ, но за тези от нас, които са ставали жертва на агресивни мъже, викащи по нас същите тези думи, те не са неутрални, а враждебни и отблъскващи.”

Писателката разкри, че заради мнението си е била подложена на много атаки от страна на транс активистите, които са използвали ужасни думи срещу нея и дори са я заплашвали с насилие. Роулинг разказа, че е била обвинявана за смъртта на транссексуални младежи и много хора са заявили, че ще изгорят книгите ѝ - заплаха, която не ѝ е непозната.

Религиозни фанатици изгарят "Хари Потър" и други книги
Снимка: Getty Images

Най-голямото притеснение на Джоан Роулинг е, че много младежи, които ще изберат да се подложат на операция за смяна на пола, насърчавани от транс активистите, в бъдеще ще пожелаят да върнат първоначалния си пол, но това няма да е напълно възможно, защото в много случай при операцията се губят възпроизводителните способности.

Тя също така разкри, че все по-широкото значение на думите “мъж” и “жена” ще отвори вратичка на сексуални хищници, които няма да пропуснат възможността да се възползват. “Когато отвориш вратата за мъже, считащи се за жени, отваряш вратата за всички мъже”, написа тя и даде пример с възрастна жена, обвинена, че е трансфоб, защото се е зарекла никога да не посещава магазин за дрехи, в който в женските съблекални се допускат мъже, претендиращи, че са жени.

Самата Роулинг е жертва на сексуално и домашно насилие и призна, че се моли дъщерите ѝ никога да не разберат какво е да се страхуваш от всеки силен шум и от всеки човек, който изникне ненадейно зад гърба ти.

Рагорещеният спор между транс активистите и Джоан Роулинг, доскоро считана за икона на либерализма, тепърва започва. Към критиците на писателката вече се включиха част от актьорите от филмите по “Хари Потър” и “Фантастични животни”, сред които Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Еди Редмейн.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете още за ситуацията, в която авторката на “Хари Потър” попадна:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!