Германски водолази, които събирали изоставени рибарски мрежи в Балтийско море, откриха кодираща машина „Енигма“ от Втората световна война, предаде Ройтерс.

Нацистката армия използвала „Енигма“ за да изпраща криптирани съобщения по време на войната. Британски криптографи, обаче, успяват да разбият кода и това помага на съюзническите сили във водната битка за контрол над Адриатическия океан.

Разбиването на кода „Енигма“ е поверено на Алън Тюринг и неговия екип в Блечли парк. Смята се, че тяхното постижение успява да съкрати войната с няколко години и да спаси живота на десетки хиляди хора.

Снимка: Reuters

Водолазите първоначално не разбрали на какво са се натъкнали и помислили, че това е стара пишеща машина. По-късно обаче установяват, че находката е много по-ценна.

Подводният археолог Флориан Хюбер казва, че това безспорно е най-уникалното откритие от всичките му водолазни години. „Никога не съм предполагал, че един ден ще намеря една от легендарните машини „Енигма“, казва той.

Снимка: Reuters

Кодиращата машина е изключително ценна, защото преди Германия да капитулира през май 1945 г. екипажите на около 50 подводници получават заповед да изоставят плавателните съдове в залива Гелтинг край датската граница. Тогава било разпоредено на войниците да унищожат кодиращите машини.

В цял свят има останали много малко бройки от машината „Енигма“.