Университетски учени произведоха първата водка от продукти, отгледани в забранената зона около АЕЦ “Ленин” в Чернобил. Целта на водка “Атомик” е да докаже, че е възможно на това място да се отглежда реколта, безопасна за хората.

Екипът, който стои зад ядреното питие е от учени от университета в Портсмут, воден от проф. Джим Смит. Те живеят в забранената зона около Чернобил вече няколко години и отглеждат различни растения, сред които и ръж.

“Целта ни беше да произведем алкохол от него. Имаме едно единствено шише – треперя, когато го взема в ръка”, казва Смит. Той е категоричен, че водката определено не е радиоактивна.

“Всеки химик може да ви каже, че при дестилация всички нечистотии остават отделно от крайния продукт”, обяснява той.

Снимка: Atomik Vodka

Водката е направена от ръж с ниска радиация и вода от забранената зона. Това е важен експеримент, защото доказва, че е възможно да се отглеждат безопасни продукти в забранената и радиоактивна зона около атомната централа.

Екипът на Смит ще произведе около 500 бутилки до края на годината, като за момента ще се продават само на туристи, отишли на разходка около авариралата АЕЦ.