Сезонът за приготвяне на зимнината е в разгара си. Предозирането със сол и консерванти обаче може да превърне туршията в опасна за здравето.
Черният дроб и стомаха страдат най-много, когато прекалим със солта, консервантите и оцета в зимнината.
Експертите по безопасност на храните съветват да заместваме ацетилсалицилова киселина в туршиите с естествени консерванти като целина, дъбови или лозови листа.
Те съветват първо да преваряваме водата за зелето или туршиите. Към нея добавяме сол, може и хималайска, но тя трябва да бъде йодирана и в безопасно количество.То е 35 грама на 1 литър. Или на 10 литра 350 грама сол.
Най-използваното добро съотношение за оцета е 1 към 5 или 2 към 10 – на 10 литра вода 2 литра оцет.
Синтетичните консерванти като натриев бензоат са разрешени за ползване и удължават трайността на туршиите, само ако са в точно съотношение. В туршиите има полезни млечно-кисели бактерии и ценни елементи, които забързват метаболизма.
Ако зимнината ви стане солена или прекалено кисела, по-добре я изхвърлете, вместо да рискувате здравето си.
В цялата страна продължават и проверките на Агенцията по безопасност на храните дали търговците продават фалшив или некачествен оцет.