Инженери създадоха робот, който засича дали хората носят защитни маски срещу COVID-19 и ако са ги забравили, любезно ги подканя да покрият лицата си, посочва „Ройтерс“.

Дроидът е 120-сантиметров на ръст и вече се използва в някои страни, за да посреща клиенти в магазини, музеи и други обществени пространства.

Камерата му сканира лицата на приближаващите го хора и ако засече, че долната част на лицата им е открита, роботът произнася фразата: „Винаги трябва да носите маска“. Ако забележи, че след напомнянето, човекът слага маска, роботът казва: „Благодаря, че си сложите маската“.

Идеята не е роботът да е полицай, който да следи хората дали носят маски, а едно приятелско напомняне, казва Джонатан Боария, директор по продажбите за Европа на компанията „Софтбанк Роботикс“, създала робота.

„Магазините трябва да използват доста хора от персонала, които да проверяват на входа и да гарантират, че се носят маски. Роботът позволява да се освободят хората от тези ангажименти и да се концентрират върху нормалните си задължения“, уточнява Боария.