Заведение за дюнери в Москва беше затворено от властите само два дни след своето откриване. Причината е, че закусвалнята е кръстена на съветския лидер Йосиф Сталин, което предизвика  масово недоволство сред обществеността в руската столица, съобщава „Ройтерс“.

Снимка: Скрийншот Ройтерс

Заведението „Сталин дюнер“ има на входа си табела с образа на противоречивия в общественото съзнание комунистически лидер, а персоналът е облечен в униформи на службата за сигурност на СССР от 30-те години на XX век. Сандвичите, които се предлагат, също носят имена на съветски лидери.

Снимка: Скрийншот Ройтерс

Собственикът на закусвалнята Станислав Волтман разказва в интервю за „Ройтерс“, че полицията го е принудила да премахне табелата с лика на Сталин, а след това "огромният натиск" на местните власти го е принудил да затвори заведението. По неговите думи не е имало законово основание за закриването на дюнерджийницата.

Снимка: Скрийншот Ройтерс

"Отворихме онзи ден и обслужихме около 200 клиенти. Отзивите бяха позитивни, хората харесаха нашите дюнери. Имаше няколко негативни реакции, но това беше очаквано. Очаквах да има шум в социалните мрежи, но не очаквах, че всички телевизии, известни журналисти и влогъри ще се тълпят тук като пред мавзолея на Ленин", казва Волтман.

Снимка: Скрийншот Ройтерс

Името и обзавеждането на „Сталин дюнер“ стана повод за горещи дебати в социалните мрежи и някои потребители го заклеймиха като проява на лош вкус. В много коментари се отбелязва, че съветският лидер „не е известен с добри дела“.

Управлението на Йосиф Сталин е белязано от масови репресии, трудови лагери и глад. Близо 700 000 души са екзекутирани по време на Голямата чистка от 1936-38 г. Мнозина обаче от бившия Съветски съюз гледат на него като на лидера, победил нацистка Германия във Втората световна война.

Снимка: Скрийншот Ройтерс

„Опитах се да направя концепцията и дизайна на заведението възможно най-неутрални. Не съм имал за цел да демонизирам или възхвалявам (Сталин). Не съм искал да унижавам или обидя някого“, казва собственикът на закусвалнята Станислав Волтман.