Драстичен спад в използването на изкопаеми горива, намаляване на парниковите газове и засаждане на повече гори. Това са част от действията, необходими през това десетилетие, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий до 2030 г., се казва в доклад на агенцията на ООН за климата на 4 април 2022 г.

Въпреки предупрежденията за изменение на климата, издадени от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) от 1990 г. насам, глобалните емисии продължават да нарастват през последното десетилетие, достигайки най-високата си точка в историята.

Светът изгаря малко повече от 40 млрд. тона изкопаеми горива годишно. В следствие на това глобалните емисии са на път да преминат границата на затопляне от 1,5 градуса, предвидена в Парижкото споразумение от 2015 г.

Лятото на 2023 г. беше най-горещото в историята, според данни от Службата на Европейския съюз за климатичните промени, публикувани през септември 2023 г. Тримесечният период от юни до август надмина предишните рекорди със средна температура от 16,8 градуса по Целзий, което е с 0,66 градуса над средната.

Август беше най-горещият месец в световен мащаб, съобщи финансираната от ЕС служба за изменение на климата Коперник (C3S).

Доста над средните температури се наблюдават и над Австралия, няколко южноамерикански страни и около голяма част от Антарктика през август, каза институтът. 

Арктика се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата, посочва анализ, публикуван в Nature Communications Earth & Environment през август 2022 г.

Междувременно глобалният океан отбеляза най-високата дневна температура на повърхността си.

При повишение на температурите ще нараснат и рисковете от природни катастрофи. Светът ще загуби голяма част от кораловите рифове, а ледените покривки ще стигнат до критично ниво на топене, което ще повиши нивото на водата, се предупреждава в доклад от октомври 2018 г. на Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН (IPCC).

Почти половината от световното население се счита за силно уязвимо от въздействието на изменението на климата, което ще доведе до наводнения, жега, суша, горски пожари и бури.

До края на века, без агресивни климатични действия, глобалното затопляне се очаква да достигне 2,8 градуса.

Програмата на ООН за околната среда и Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия посочват в доклад, че океанското течение, което измества топлината от тропиците в северното полукълбо, сега е най-бавното от 1000 години насам. Това застрашава историческите метеорологични модели.