Платформата за виртуална реалност Horizon Worlds на компанията „Мета“ (преди – „Фейсбук) стана център на скандал още в първите си месеци съществуване. Причината – вече има случаи на сексуален тормоз и изнасилвания там.

„Сексуалният тормоз не е шега дори в нормалната интернет среда, но когато действието се развива във виртуална реалност, това добавя още едно ниво на усещанията“, пише един от потребителите в официалната група на Horizon Worlds.

„Не само, че снощи бях непристойно сграбчена там, а и другите потребители, които видяха това поведение, не направиха нищо“, пише още тя.

В интервю за „Върдж“ вицепрезидентът на „Мета“ Вивек Шарма определи ситуацията като „изключително неприятна“. „Това е много добра обратна връзка от нашите потребители“, допълва той.

Вместо обаче „Мета“ да разреши проблемите си с възприемане на нови правила например, от компанията решиха да поправят този проблем чрез въвеждането на нови настройки. Сега всеки потребител може да си включи т.нар. „безопасна зона“ около себе си – непробиваем „балон“, който го пази от нежелано внимание.

Последваха критики от редица технологични гурота.

„Смятам, че хората трябва да разберат, че сексуалният тормоз никога не е бил само физически. Той може да бъде вербален и дори виртуален“, коментира проф. Джеси Фокс от университета в Охайо.

Авторът на „Блумбърг“ Парми Олсън също не останала впечатлена от виртуалния свят на Зукърбърг. В момента, в който тя се закачила за акаунта си и нейният аватар бил видим във виртуалната реалност, около Олсън се събрали само мъжки аватари, които започнали да я снимат. „След това всеки ми даде снимките, но се почувствах много неловко. Все едно съм експонат в музей“, казва Олсън.

Тези истории отново разпалиха дебата около социалната компания и дали тя може да се справи с предизвикателствата като насилие, сексуален, психически и физически тормоз, който произлизат от техните продукти. Преди време бивш служител на „Мета“ обвини компанията, че тя много добре знае за негативното си влияние, но избира да не прави нищо за сметка на печалбата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!