Престижното балетно училище на Виенската опера попадна в центъра на здравен скандал – разследване твърди, че възпитателите са окуражавали децата да пушат цигари, за да контролират теглото си, пише „Индипендънт“.

Скандалните твърдения се появиха за първи път през април, когато училището беше обвинено от медиите за сериозен психически и физически тормоз над учениците. По това време в. „Фалтер“ публикува подробно разследване за „методите от XIX в.“, които се прилагат на територията на учебното заведение.

Според тях децата били удряни, драскани, дърпани за косата и унижавани пред съучениците си заради тяхната физика и тегло.

Някои от децата развили хранителни разстройства.

По случая беше назначена специална комисия, която е установила, че децата в академията не получавали достатъчно медицински грижи. Разследването открило и тотално „незачитане на детското здраве и благосъстояние“.

Комисията, съставена от трима души, е провела 16 изслушвания и общо 24 интервюта с различните замесени. По време на разследването станало ясно, че децата били редовно окуражавани да започнат да пушат, защото по този начин щели да контролират теглото си по-лесно. Преподавателите редовно се обръщали към учениците с номера на дрехите им вместо поименно.

В отговор на откритията на комисията, от Виенското балетно училище заявиха, че трябва да проучат доклада за злоупотребите по-подробно преди да могат да вземат по-сериозно отношение по казуса. Относно обвиненията по повод теглото на децата, от академията коментират, че след материала на в. „Фалтер“ е въведен курс за правилно хранене, както и такъв за възприемане на тялото. Училището било наело и психолози, които да разговарят с децата по тези теми.

Комисията определила тези мерки като незначителни.

Балетното училище във Виена е основано през 1771 г. и е едно от най-престижните в света. Много от неговите възпитаници в момента танцуват в трупите на Кралския балет в Лондон, както и Балетния театър в Ню Йорк.