Случвало ли ви се е да изпитате виене на свят и гадене, докато работите на компютър или използвате мобилни устройства? Ако отговорът е да, то тогава сте усещали ефектите на едно от състоянията на XXI век – кибер болест.

Кибер болестта има симптоми подобни на тези на морската болест. Прилошаване, виене на свят, дезориентация и гадене са част от симптомите, типични за кибер болест.

Тя се проявява, когато използвате компютър или телефон и скролвате през страницата, използвате няколко екрана докато работите или пък гледате когато някой друг скролва на компютърен екран.

Снимка: iStock

В корена на състоянието е ориентацията. Използваме сетивата си, за да се ориентираме къде сме, как и накъде се движим. Когато сетивата ни изпращат противоречаща си информация към мозъка, това води до дезориентация и физически симптоми.

Най-лесният пример е ако наблюдаваме екран с бърза смяна на светлината, очите ни казват на мозъка, че има много движение. В същото време обаче вестибуларният апарат изпраща сигнали, че седим на едно място. Това е противоречие в сигналите, което може да доведе до виене на свят.

Снимка: iStock

Когато наблюдаваме компютърния екран за дълги периоди от време, това може да ни създаде впечатление, че стаята се върти и губим равновесие. Виенето на свят може да ни направи дезориентирани и да ни е трудно да се концентрираме. Друг типичен симптом е напрежение в очите. Честите главоболия също са добър предвестник на кибер болестта.

Как да се предпазим?

Няма медикаментозно лечение за състоянието, но можем да приложим няколко мерки.

Трябва да намалим екранното време, да взимаме чести почивки за очите ни, да се протягаме и да сменяме позицията на тялото си. Друг метод е да изместваме погледа си към нещо друго стабилно около нас извън екраните.

Снимка: iStock

Избягването на няколко екрана едновременно е препоръчително, както и използването на класически книги вместо електронни такива.

Ако си водим бележки е добре това да става на ръка, а не на компютър.

Много е важно също да избягваме бързото скролване по екрана, както и да спрем изскачащите съобщения.