Ново проучване, публикувано в реномираното издание JAMA, сочи, че компютърните игри помагат за развиването на конгнитивните способности на децата, както и за контрола на импулсивните действия.

Предишни изследвания по темата дават подобни резултати, но разликата е, че настоящото проучване е проведен сред най-голямата група от деца до момента.

Резултатите сочат, че подрастващите, които играят компютърни игри три или повече часове на ден се справят по-добре със задачи, свързани с паметта и импулсивността в сравнение с деца, които въобще не играят компютърни игри. Геймърите имат и по-високи нива на активност в частите на мозъка свързани с внимание и работна памет.

В същото време учените посочват, че не са установили директна причинно-следствена връзка между компютърните игри и конгнитивните подобрения.

Проучването включва данни от почти 2000 деца на възраст между 9 и 10 години. Те са участвали и в проучване за конгнитивно развитие, проведено сред 12 хиляди деца.

Новото проучване разделя децата на две групи – тези, които играят повече от три часа на ден компютърни игри и тези, които никога не играят. Всяка група прави тестове, които измерват импулсния контрол и краткотрайната памет докато се проследява мозъчната им активност.

Снимка: iStock

Според водещия проучването Бадер Чаарани децата, които играят повече компютърни игри не само са се справили по-добре с тестовите задачи, но и имат по-сериозна активация на мозъчните отдели, които отговарят за внимание и работна памет. „Това беше много хубаво да го наблюдаваме, защото дава обяснение защо тези деца се справят по-добре“, коментира той.

Проучването не прави разлика между видовете компютърни игри, но повечето деца предпочитали да играят екшън, които налагат бързи решения, а не пъзели, например.

Едно от заключенията е, че родителите може би е по-добре да изберат компютърните игри пред телевизията. „Изглежда, че компютърните игри не са по-вредни от гледането на телевизия“, казва Чаарани.

Психолози коментират пред Си Ен Ен, че играенето на компютърни игри е свързано и с по-добро психично здраве.