Бум на хората с очни проблеми през последните месеци заради социалното дистанциране, сочат наблюдения на офталмолози.

Покрай пандемията все повече хора работят от вкъщи, а увеличеното време пред компютъра води до влошаване на зрението.

Снимка: bTV

Работата на Вержиния в рекламна агенция изисква часове наред взиране в компютър. Това време се увеличава допълнително, когато работи от вкъщи.

Снимка: bTV

"Зачестяват главоболията, сухота и дразнене в очите, замъгляване на погледа, трудно фокусиране", споделя Вержиния Андонова.

Това са класически симптоми на компютърен зрителен синдром, от който страдат все повече хора, обяснява специалистът по очни болести д-р Младена Радева.

Проблемите могат да бъдат избегнати.

Снимка: bTV

"Екранът трябва да е разположен на 60 см от лицето. Хубаво е да е от 10 до 20 градуса под нивото на очите, измерено от центъра на монитора. Освен това трябва да редуцираме отблясъците. Мониторът не трябва да бъде разположен срещу прозорец", съветва д-р Младена Радева.

Снимка: bTV

Противно на разпространените схващания, когато работим пред компютър, е по-добре да сме ограничили дневната светлина в помещението, за да не се смесва с изкуствената, което е вредно за очите ни.

Също така е препоръчително при работа с компютър да бъде следвано правилото "20-20-20".

Снимка: bTV

"На 20 минути работа с различен видеотерминал правим почивка 20 минути, като наблюдаваме нещо, което се намира на над 20 фута, което е около 6 метра. Освен това трябва да мигаме често. Честото мигане поддържа очната ни повърхност овлажнена", казва д-р Радева.

Важно е и да се редуцира до минимум "синята светлина", което може да стане чрез използването на корекционни лещи с филтри.