„Вие не сте коне. Не сте крави. Сериозно, просто спрете“ – с този необичаен призив американската Администрация за храните и лекарствата призовава гражданите на Щатите да не пият ивермектин като превенция или самолечение на COVID-19.

В началото на пандемията ивермектинът беше сочен като едно от потенциалните съществуващи лекарства, които могат да възпрепятстват размножаването на коронавируса след заразяване. Тези предположения обаче постепенно бяха отхвърлени от множество проучвания и клинични изпитвания, които не откриха положителен ефект върху протичането на болестта.

За какво се използва?

Ивермектинът е антипаразитен медикамент, който се продава за лечение на животни във ветеринарни аптеки.

Той се прилага на коне и крави.

В някои случаи може да се използва и при хората, но за тях има специална отделна формула на лекарството и точно определена схема, по която се приема.

При нас ивермектинът се изписва за лечение на някои паразитни заболявания под формата на таблетки или сироп. Продава се и като крем за някои кожни заболявания като розацеа, но отново се прилага под схема и под наблюдението на лекар.

Снимка: iStock

Фалшиви новини и социални мрежи

Ивермектинът се търси за превенция и лечение на COVID-19 главно заради подвеждащи материали в медиите или социалните мрежи. За Съединените щати търсенето е толкова голямо, че на някои места ветеринарните аптеки изпитват затруднения с доставките.

Желаещите експериментатори често пият от животинската формула на ивермектин, която е изключително опасна. Част от страничните ефекти са диария, световъртеж, затруднена чернодробна функция, хепатит, подуване на лицето и крайниците, припадъци, гърчове и в тежки случаи – ползването му може да доведе до смърт.

Според здравното бюро на щата Мисисипи най-малко 70% от обажданията, свързани с натравяния са именно от хора, самолекували се с животинската формула на ивермектин.

И американските, и европейските власти са категорични – няма доказателства, че ивермектинът действа благоприятно върху протичането на COVID-19.

„Установено е, че ивермектинът може да блокира репликацията на коронавируса, но това се случва при концентрации на медикамента, които са много по-високи спрямо тези, които се постигат при разрешените към момента дози“, посочват от ЕМА. Становището им за лекарството е публикувано на официалната страница на Изпълнителна агенция по лекарствата.

„Употребата на ивермектин за предпазване или лечение на COVID-19 не може да бъде препоръчана извън контролирани клинични изпитвания“, подчертават още от Европейската агенция по лекарствата.

Единствените две държави, които са разрешили временната употреба на ивермектин за употреба при COVID-19, са Чехия и Словакия.

Дори производителите на ивермектин – компанията „Мерск“ официално заяви, че лекарството не влияе по никакъв начин върху превенцията и лечението на COVID-19.

У нас ивермектинът е проучван като потенциал лек за COVID-19 в „Пирогов“. Доц. Петър Атанасов, който е началник на коронавирусно отделение в болницата посочва пред БТА, че проучването е спряно, защото е опасно.

„Проучвахме и ивермектин, макар че от самото начало бяхме несъгласни с протокола за провеждането на това проучване. Дори спряхме набирането на пациентите, защото в един от случаите пневмонията се разви много бързо. Спряхме проучването. Нещо повече – през декември при нас постъпиха 11 пациенти, самолекували се с ивермектин, с напреднали пневмонии. Единият пациент завърши летално, затова на нито един човек с пневмония не бих дал това лекарство за сметка на антибиотичното лечение, например. Самолекувалите се с ивермектин идват полуживи при нас“, казва Атанасов.

Единствените одобрени препарати, които доказано работят като превенция срещу коронавируса са одобрените в света ваксини, посочват официалните власти и в Европа, и в Щатите.

Има почитатели и у нас

Бърза проверка в социалните мрежи показва, че има поне две групи във „Фейсбук“, в които се обсъжда самолечение и превенция с ивермектин.

Публикациите в групите са разнообразни – от кой как си набавя ивермектин до схеми за пиене. Някои потребители дори стигат по-далеч и посочват, че пият лекарството от началото на пандемията като профилактика.

По-шокиращото обаче не е самолечението.

Снимка: iStock

От коментарите в групата става ясно, че известна столична болница използва ивермектин като лечение на COVID-19 и то в големи дози.

Настоящият медицински протокол за лечение на COVID-19, одобрен от Министерство на здравеопазването, не посочва медикамента като официално лечение на болестта. То може да бъде прилагано само като част от клинични изпитвания и под строг медицински контрол.