Без музика, без артистични изпълнения по улиците на града и без карнавални костюми и маски – така изглежда Венеция на първия ден от февруари, на който по план трябваше да започне известния по цял свят карнавал. Тази година заради пандемията от коронавирус управата на града взе решение да отмени легендарното събитие, за което се стичат стотици хиляди хора от цял свят.

Фотографите на Ройтерс публикуваха снимки на емблематични места във Венеция по време на карнавала и сега.

Използвайте слайдера, за да видите сравнение между кадрите.

 

 

В първия ден на празненствата централния канал „Рио ди Канареджио“ се изпълва с лодки, на които венецианци показват най-красивите си костюми. Сега той е абсолютно празен.

 

Площад „Сан Марко“ също остана призрачно празен. Само на места можем да видим местни жители, които са облечени с традиционни костюми и наметала, но празненствата липсват.

„Това е като чумата… може и да е по-страшно. Но войната беше най-страшна. Живял съм по време на войната и беше кошмарно“, разказва 82-годишният венецианец Бенито Фонда пред Ройтерс.

През 2020 г. Венеция на косъм изкара карнавала си, като последните два дни бяха отменени. Именно тогава започна нарастването на местните случаи на коронавирус в Италия.

До момента на Ботуша са регистрирани 88 279 смъртни случая от коронавируса от миналия февруари досега. Това е втората най-висока смъртност по време на пандемията в Европа след Великобритания и шестата най-висока смъртност в света.

Там са регистрирани 2,542 млн. случаи на заболяването.

С втория локдаун Италия бавно успя да намали разпространението на короновируса. От пика през ноември новите случаи са паднали с 36%, а смъртните случаи остават между 400 и 500 дневно. Репродуктивното число в страната е спаднало под едно, но здравните власти са категорични, че не е време за разпускане на мерките. Причината – британският вариант на коронавируса е засечен и в Италия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!