На 94-годишна възраст почина великият Сидни Поатие. Актьорът беше последният жив актьор от списъка на Американския филмов институт за най-великите актьори на 20-и век и първият чернокож актьор, който печели „Оскар“ за главна роля.

Снимка: Getty Images

Сидни Поатие е седмото дете на семейство фермери от Бахамите. Той е роден на 20 февруари 1927 г. в Маями, докато майка му е на посещение на роднини там. Бебето се ражда два месеца по-рано от предвиденото и никой не очаква да оцелее, но все пак Сидни успява да се пребори.

Тъй като е роден в САЩ, това автоматично му дава американско гражданство, но Сидни прекарва първите няколко години от живота си във фермата на семейството си на Бахамите. Когато е на 10 години отива в столицата Насау и там за пръв път вижда чудесата на съвременния свят, като електричество, автомобили и, разбира се, кино.

Снимка: Getty Images

След края на Втората световна война той започва да се занимава с кино. През 1950 г. участва във филма „Без изход“, в който играе ролята на лекар, грижещ се за бял расист.

През 1958 г. филм „Непокорните“, в който си партнира с Тони Къртис. Тази роля му носи първата номинация за "Оскар", но не и статуетката. Той получава наградата чак през 1964 г. за ролята си във филма „Лилии на полето“.

Сидни Поатие е едва третият актьор в историята на наградите на Американската филмова академия, който получава статуетката и първият, който я печели за главна роля.

Сидни Поатие се е женил два пъти, като вторият му брак продължи до смъртта му. Той е баща на 6 дъщери.

Повече за легендарния актьор може да намерите на LadyZone.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!