Хората, които спазват веган диета, имат 43% по-висок риск от костни фрактури в сравнение с тези, които ядат месо, сочи ново проучване в медицинския журнал „БМС Медисин“, цитирано от „Индипендънт“.

Проучването е проведено сред над 54 000 участници във Великобритания, като в него са взели участие както вегани, така и вегетарианци и хора, които ядат само риба, но не и месо. Екипите от университета Оксфорд и Бристол анализирали данни на общо 54 898 души, съобщили за общо 3941 фрактури, които били разпределени сред веганите, вегетарианците и пескетарианците. Сравнително по-малко месоядци са съобщили за фрактури.

Лекарите установяват, че при тези, които консумират само риба, рискът от фрактури на таза е по-висок в сравнение с тези, които ядат месо.

При данните от веганите е установено, че те имат много по-висок риск от фрактури – регистрирани са 20 случая повече на 1000 души за период от 10 години в сравнение с месоядците. Най-голяма отново е разликата за фрактури на таза – при веганите рискът е повече от два пъти по-висок.

Причината за повечето фрактури е по-нисък индекс на костната маса, който се получава при загуба на хранителни вещества като калций и месни протеини.

Учените коментират, че балансираната диета, която да е съставена предимно от растителни храни – плодове, зеленчуци, ядки и др., наистина намалява риска за някои заболявания, но месото и рибата трябва да присъстват в менюто ни един-два пъти седмично, за да набавим нужните си вещества.