В рамките на 18-20 месеца се очаква всички най-накрая да бъдем ваксинирани. Празниците ще бъдат красиви, небето ще бъде ясно и художниците ще бъдат прославени още веднъж, точно както преди век. Тогава 20-те години са наречени „луди“ във Франция, „ревящи“ в Англия и „златни“ в Германия, пише френското издание „Лез Еко”.

Но може би за всички нас е по-лесно да си представим мрачни сценарии. Може би ваксините срещу COVID-19 няма да ни опазят от новите опасни мутации. Вероятно, отхвърляйки „обичайния бизнес“, много компании ще фалират, а други няма да могат да инвестират в бъдеще. Още по-лошо, може би банките и правителствата ще останат без пари, което ще предизвика тежка финансова криза.

Какъв бе просперитетът преди век?

Най-вероятно преди 100 години и предшествениците ни са си представяли мрачно бъдеще. Първата световна война и Испанският грип са погубили милиони човешки животи. Икономиката се разпадала, а публичният дълг е наброявал колосални размери. И все пак производството е скочило със завидните 70% през следващото десетилетие. Според писателя Хенри Милър след войната до такава степен Париж е блестял от артисти, танцьори и писатели, че се е превърнал в „център на света”.

Но енергията от 20-те години на миналия век не е резултат само от „горещо желание за живот”, а и от кулминацията на индустриална революция, започнала непосредствено преди войната.

Електричеството заменя парната тяга, поточните линии се умножават и започва масовото потребление на електроуреди и автомобили. Три технологични новости променят облика на заобикалящия свят след години на нищета и нещастие.

Години по-късно идва цифровата революция, която изцяло променя ежедневието ни, всичко се мести в дигиталния свят. Следва появата на изкуствения интелект, който непрестанно се развива.

Сред толкова технологични въведения място си поправя и създаването на РНК ваксина, която заема изключително важна роля в борбата с COVID-19 днес.

Не на последно място е „зеленият преход” и изобретяването на електрическите автомобили. Според „Лез Еко” през последните години е постигнат огромен напредък във възобновяемата енергия, а в пакетите от стимули в отговор на пандемията от COVID-19, създадени миналата година, стотици милиарди евро бяха предвидени именно за „зеления преход”, защото инвеститори вярват, че това е правилната крачка към развитието ни.

Разцвет по време на COVID-19

След избухването на пандемията от COVID-19 през пролетта на 2020 г. станахме свидетели на много дигитални новости – учим и работим от вкъщи, участваме в изцяло онлайн конференции, дори водим прогнозата за времето от хола си. 

За по-малко от година бяха създадени и препарати за имунизация срещу опасния вирус, които ни предоставят шанс да победим пандемията.

Дори индикаторите за успех да не са същите, каквито са били преди век, новите „ревящи” 20-те години на XXI век са пред нас. Но трябва да помним, че границата между „лудите” 20-те на XX век и „зловещите” 30-те на ХХ век е много тънка.