Малко са събитията в съвременната българска музика, които си заслужават вниманието, но новият албум на Гена е точно такъв случай - както и всеки на So Called Crew, разбира се. Моментално потърсихме Гената, за да научим всичко най-важно, което феновете трябва да знаят за албума. Същият "Генади с тупалки, по-мазни от грес! Троши ушите ти, както на стар див борец", за когото сме слушали в "Отгоре", третото парче от албума "Прилив". Но не само неговата гледна точка, а и тази на част от гост артистите в проекта - Жлъч, Григовор и Мила Роберт. Ето какво споделиха ексклузивно пред Ladyzone.bg.

Снимка: Facebook/@Evgeny Enchev

"Имах идея за втори солов албум от близо три години, но все нещо ме спираше да го започна. След това удари пандемията, всичко затвори и тогава реших, че е крайно време да се впусна в това. Направих си списък с всички хора, с които искам да работя и започнах да им пиша. За щастие всички се съгласиха и година и половина по-късно вече имаме готовия албум", каза Гена.

Вижте какво споделиха по-долу част от артистите, работили заедно с Гена по новия му албум "Вакуум" - Жлъч, Григовор и Мила Роберт.

ЖЛЪЧ

Как се стигна до конкретните колаборации от албума?

Гената имаше ясна идея за всяка песен, представяше си в каква посока иска да се надгради всеки от бийтовете – от текстове и вокали, до китарни сола. Когато ми даде "Вятър за вечеря", буквално ми каза да напиша песен за самотата, както аз я виждам, както аз искам да я напиша тази песен - просто това да е емоцията, която се изследва. Работим заедно от години и той винаги е бил творчески целенасочен, така че тук няма особена изненада. Въпреки това съм впечатлен от звуковата последователност на този албум, в който няма ясно заявени претенции за концепция, но тя се открива веднага след първото слушане от край до край. Накратко - стана лесно, просто той имаше ясна визия и знаеше с кого какво да направи, за да я реализира.

Как би описал с твои думи парчетата и албума като цяло?

Аз усещам албума като посветен на тънките моменти, в които усещаме някаква празнота и задушаване, стазис и безвремие. Немалко човечета от нашето поколение се озовават в положение, в което учудващо копнеят за тези "празноти". За някои това е странно, а ние някак сме свикнали. Усещането за вакуум е станало при мен нещо като периодично напомняне, че трябва да променя курса и да търся онова, което ще ме накара да се чувствам пълноценен. Както е с много други албуми, излизали от нашата групировка, "Вакуум" може да бъде описан като минорен и същевременно обнадежден албум. В крайна сметка е просто доста яка музика. 

ГРИГОВОР

Как се стигна до конкретната колаборация за това парче от албума?

Аз участвам в четири от парчетата, а до тях се стигна по желание на собственика на албума - протойерей Евгени Енчев.

Как би описал с твои думи парчето и албума като цяло?

Всички песни, в които участвам са мрачни, тъмно сини - някои от тях цели епопеи. Бих описал албума така - голямо, дълбоко синьо, от което някаква странна сила те спасява.

МИЛА РОБЕРТ

Как се стигна до конкретната колаборация за това парче от албума?

Гената един ден ми писа в Инстаграм да направим парче, аз избухнах много, защото всяка So Called Crew песен ми е химн и веднага написах нещо. Отидох в студиото и си говорихме няколко часа без да правим песен. После се видяхме още веднъж-два пъти и направихме песен на име "Карам" или нещо такова. И беше много сладка, но нещо не беше както трябва и я преработихме още 2-3 пъти, от които веднъж си забравих зарядното при Гената. Попитах го дали ще е удобно да ми покаже как се семплира от плочи, защото така и така идвам да взема кабела, и той каза: Да, хайде. Така за една вечер направихме съвсем друго парче, което сега е в албума, в което се включи и Хюго. Не сме го пипали почти.

Как би описал с твои думи парчето и албума като цяло? 

Парчето... Лесно. Леко тъжно. Честно. Албумът... Честен, тежък и добър.

Вижте какво още споделиха Гена и тримата гост изпълнители в Ladyzone.bg.