В югозападния тайвански град Будай строят църква във формата на... обувка на висок ток.

Идеята е да се привлекат повече туристи. И изглежда е успешна, защото строежът още не е завършил, а много любопитни хора вече се тълпят, за да се снимат с конструкцията.

Тя е изградена от метал и стъкло и е с височина 17 м.

Макар да изглежда кичозна, сградата все пак има конкретна, дори романтична, символика – тя ще е място, където двойките да сключват брак в стил приказката за Пепеляшка.

Заради липсата на питейна вода в района през 60-те години на миналия век, се е налагало копаенето на дълбоки кладенци. Оказало се обаче, че водата е с високо съдържание на арсеник, което довело до заболявания на кръвоносните съдове, гангрена и много случаи на ампутация на крайници. Така много жени са изгубили възможността да се омъжат с обувки на висок ток. Заради тази история се надяваме да създадем място, където хората може да се женят, пресъздавайки идеята за Пепеляшка и нейната обувка, обясняват от градската администрация.

Това не е единствената църква със странна форма в тази част на света. На индонезийския остров Ява, например, има църква във формата на птица. Тя е построена през 80-те години на миналия век от мъж, който твърдял, че е получил божествена заръка да построи молитвен дом във формата на гълъб. Днес църквата е изоставена, но още привлича туристи.