Гръцкият православен монах Михайло Толотос от Света гора, който почина на 82-годишна възраст, без да види жена през целия си живот.

Изрезка от вестник Edinburg Daily Courier от 29 октомври 1938 г. разказва завладяващата история монаха.

Снимка: Скирийншот

Михайло Толотос е роден около 1856 г. и умира през 1938 г.

Още като е бил новородено бебе той е изоставен на стълбите на манастир в Атон, след като майка му умира 4 часа след неговото раждане. Така Света гора става негов дом и никога не го напуска.

Михайло Толотос в Атон води напълно аскетичен начин на живот. През всичките 82 години контактите на Михайло Толотос са силно ограничени. Той е отгледан под настойничеството на гръцки православни монаси в пределите на манастира.

Снимка: Скрийншот

Дисциплинарният кодекс на общността налага стриктно спазване от всички жители, а посещението на жени в Света гора е строго забранено с императорски хрисовул още през 1060 г. В района са строго забранени дори и животни от женски пол, с изключение на котките и кокошките. Причината е, че котките се грижат да няма мишки и змии в светите земи, а кокошките заради яйцата, които снасят, необходими за направата на бои, използвани в зографисването на икони.

Монарсите, които живеят в Атон трябва да останат в безбрачие през целия си живот, да спасят душите си от покварата, суетата и изкушенията на света, както и да помогнат за спасяването на душите на всички послушници, които ги посещават.

В Света гора ден и нощ се извършва непрекъсната молитва за добруването на целия свят. То е свята територия, и се смята, че е покровителствана от самата Богородица. Твърди се, че Дева Мария лично е избрала Атон да е нейната градина на Земята. Затова и други женски същества в тези земи не се допускат.

Света гора се оформя като манастирска общност през 963 г., когато монахът Атанасий основава Великата лавра.

Планинският полуостров в Северна Гърция е вдаден на 57 км навътре в Егейско море. Атон е дом на 20 православни манастира и 12 скита. Един от храмовете – Свети Георги Зограф, наричан още Зографски манастир, е български, а сред останалите има още сръбски, румънски, руски и други.

Макар официално Атон да е част от територията на Гърция, това е автономна област и единствената в света монашеска република. Това дава право на властите на монашеската общност да ограничават свободното движение на хора и стоки на нейна територия.

Света гора е признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и привлича хиляди посетители - мъже всяка година, много от които са привлечени от неговата богата история и духовни традиции.