Ликът на емблематичния гайдар на Родопите Стою Чонгаров беше изрисуван върху фасадата на родната му  къща в село Бостина. Идеята реализира художникът и скулптор  Ангел Каравланов, който живее в Пловдив, но е с корени от смолянското село Чокманово. 

Ангел също свири на гайда и е бил голям приятел бай Стою Чонгаров приживе. Решава да изрисува портрета на гайдаря, за да увековечи лика му. Прави го като подарък за близките му хора. Портретът може да бъде видян и от пътуващите по пътя Смолян-Соколовци. 

Снимка: btvnovinite.bg

Доайенът на родопските гайдари си отиде на 89-годишна възраст в края миналата година. Наричаният от всички бай Стою, беше любимец и на гайдарите, и на публиката, пременен в комитска носия и с пищов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Родопчанинът свиреше на гайда от 1959 г. Ликът на бай Стою стана много популярен покрай Роженския събор през 2006 г., на чиито плакати беше образът му.  Постепенно той стана един от символите на Смолян и стана незаменима част от отбелязването на всички големи празници в района. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това за нас е един голям подарък от истински и чисти хора, а за дядо би било голяма чест. Пожелавам на всеки да има такива хора до себе си“, коментира внучката на бай Стою – Кристина Донкова. 

Ангел и приятелят му Тодор Близнаков,  са изградили пред  къщата и чешма в памет на незабравимият гайдар. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!