На 12 декември в зала 1 на НДК ансамбъл "Чинари" ще разкаже модерно претворена танцова приказка за доброто и злото, любовта и омразата, мрака и светлината. Спектакълът "Магията на танца" представя четири основни картини-стихии - вятър, вода, огън и земя. Той се играе за първи път през 2008 г. и е един от многото авторски спектакли на ансамбъл "Чинари", представящи българския фолклор по съвременен начин.

Тази година танцьорите и музикантите отбелязват 26-тата си годишнина като част от ансамбъла, обиколил почти целия свят с изкуството си.

Танцьорката Катрина споделя, че обикаляйки почти целия свят като част от трупата, прави голяма разлика между публиката у нас и в чужбина.

"Българската е много по-критична, познава много по-добре нашия фолклор, когато отидем извън България ни приемат много по-добре особено българите, защото те жалеят за това и не го виждат толкова често, а нашата публика се е пренаситила до някаква степен от нашия фолклор и затова ние излизаме на 12 декември в зала 1 на НДК с една малко по-съвременна приказка, история. Естествено, на фолклорна основа, но през по-модерна призма погледната.", разказва Катрина.

"Магията на танца" е изграден върху 4 картини: вятър, вода, огън, земя. Това са четирите стихии, които ние представяме по наш си начин и всъщност това е картината огъня и те изиграха танца Нестинарки. В този танц се опитваме да подскажем на публиката, че винаги някой трябва да поддържа огъня и през цялото време нестинарката Йоана се опитва да разпалва огъня, а пък всеки намира препратката дали огъня не са онези чувства, които понякога изгасват и трябва някой наново да ги разпали", обяснява Асен Павлов, ръководител и създател на ансамбъл "Чинари".

В спектакъла на 12 декември ще участват и трио "Булгарина" и група "Етнотикс".