Властите в Китай разпоредиха на млад учен генетик и биомеханик да спре незабавно с експеримента за генно редактирани бебета.

34-годишният Хъ Цянкуей обяви преди дни пред световната научна общност, че благодарение на негов експеримент са се родили две момиченца с редактиран геном и променена ДНК.

Така те не могат да се заразят с вируса на ХИВ, защото познатите на вирусолозите входове в човешките клетки вече са затворени за инфекцията. Според учения това е единствената адекватна защита срещу опасния вирус, поне докато не се измисли работеща ваксина.

Световните учени критикуваха младия учен и предупредиха: Освен че е неетично, промените в гена може да отключат нови непознати за медицината смъртоносни генетични заболявания.

Всички мъже, участвали в противоречивия експеримент, са били заразени с ХИВ, но жените са били здрави. Хъ Цянкуей им е предложил да имат дете, което да бъде предпазено от тяхната съдба. Модифицирани били 16 от общо 22 ембриона. От тях 11 са използвани за имплантиране на шест жени, преди да бъде постигнато забременяването с близначките.

По отношение на този случай, аз се чувствам горд. Причината е, че бащата, който се казва Марк, беше изгубил надежда, че някога ще има деца, казва Хъ Цянкуей.

За някои, работата на Хъ Цянкуей е огромен скок за науката. Но много учени, считат че е много рано да се правят опити за постоянни промени в човешкият геном и подобни експерименти са абсолютно безотговорни.

„Не е ясно като оправиш едно място дали няма да объркаш на друго място. Т.е ти коригираш тази болест, но ако ти премахнеш този ген, той има и други функции, свързани с други гени и изведнъж ти се появява в бъдещето друга болест, която може да провокираш”, уточнява проф. Иво Кременски.

Така може да се родят нови заболявания, създадени от човека, а не природата. И тези болести ще бъдат предавани на следващите поколения. Според  действащото в момента законодателство, както в Китай, така и у нас, подобна намеса е забранена. В Пекин ще бъде проведено задълбочено разследване.

Според специалисти сигурният начин за предпазване от тежки заболявания при бъдещите поколения са ранните генетични изследвания при бременните жени.