Властите в Бирмингам обмислят центърът на града да бъде затворен за частни автомобили. Идеята е част от нов транспортен план, публикуван от местния градски съвет, чиято цел е да намали вредните емисии и задръстванията в града, пише „Индипендънт“.

Според транспортния план главните улици в сърцето на Бирмингам ще станат пешеходни, като ще бъдат изградени нови велоалеи, както и по-добра мрежа на градския транспорт.

Частни автомобили ще бъдат допускани до ръба на градския център, но няма да могат да преминават през него.

„Прекаленото разчитане на частни автомобили е вредно за здравето ни, вредно е за общността ни и е вредно за бизнеса, който страда от задръстванията в града“, коментира шефът на местната транспортна комисия Уасийм Зафар.

Бирмингам е само един от група британски градове, които обмислят радикални мерки за ограничаване на замърсяването от автомобили. Миналата година в Бристол бяха одобрени мерки, според които всички дизелови автомобили са забранени за движение в часовете между 7 ч. сутринта и 3 ч. следобед.

В Лондон също беше въведена зона с ултраниски вредни емисии, в която шофьорите на по-стари автомобили плащат солени глоби.