Ураганът “Дориан”, който се очаква да достигне до буря от трета категория и да удари Флорида в понеделник, заплашва космическия център “Кенеди”. Прогнозата все още не е категорична, но от НАСА вече са започнали подготовка за спасяването на съоръженията си.

Космическият център “Кенеди” е мястото, от което са започнали някои исторически мисии на НАСА. Цената на всички съоръжения на космическото пристанище е над 11 млрд. долара и те ще бъдат важна част от бъдещите мисии до Луната и Марс.

Метеоролози коментират, че ако ураганът “Дориан” навлезе толкова навътре във Флорида, това ще се случи за първи път откакто се води статистиката, започнала през 1851 г.

Постройките, които са част от център “Кенеди”, са конструирани да удържат ветрове на бури от втора категория или слаба трета категория. Не за първи път космическият център е заплашен от буря – през 2012 г. ураганът “Санди” премина сравнително далеч от базата на НАСА, но голям прилив унищожи няколко стартови площадки. Това принуди космическата агенция да предприеме ремонт на стойност милиони долари.

През 2016 г. пък ураганът “Матю” беше на косъм да унищожи напълно космическата база.

Екипът на НАСА вече е започнал много сериозна подготовка, като част от нея е преместването на огромна метална конструкция, която се използва са построяването на ракетни системи.