Германски учени твърдят, че са открили причината, поради която след ваксинация с препарата на „АстраЗенека“ в редки случаи се получават кръвни съсиреци, пишат световните медии. Не само това – германският екип предлага и вариант как да бъде преработена ваксината, както и тази на „Янсен“, за която също има данни за тромбообразуване.

Според учените проблемът се крие в начина, по който тялото ни получава информацията за коронавируса, която се съдържа във ваксината.

И двете ваксини използват векторна технология с аденовирус, за да „доставят“ генетичната информация за шиповидния протеин в клетките ни.

Проучването сочи, че този тип ваксина изпраща ДНК информацията за шиповидния протеин директно в ядрото на клетките ни. Понякога, обаче, извън него остават части от това ДНК, които могат да се разпаднат. Именно тези останки предизвикват тромбообразуването.

Според учените тези нежелани разпадания могат да доведат до мутация в ДНК-то на шиповидния протеин и по този начин да стане по-трудно протеина да се захване за клетките ни. Така тези части е възможно да доведат до възпалителни реакции и кръвни съсиреци.

При иРНК ваксините този проблем не съществува, тъй като методът на „доставяне“ на информацията за шиповидния протеин е съвсем различен.

Германският екип твърди, че ваксините на „АстраЗенека“ и „Янсен“ могат да се преработят така, че този проблем да бъде елиминиран.

Въпреки това трябват допълнителни данни дали това е реалната причина за тромбообразуването.