Американски учени създадоха първите генномодифицирани гущери благодарение на технология за промяна на ДНК, пише “Индипендънт”.

Влечугите, които са с размерите на човешки пръст, са създадени със спорната технология за генно модифициране CRISPR-Cas9. До момента технологията е използвана върху бозайници, птици и земноводни, но за първи път се прилага върху влечуги.

Технологията CRISPR-Cas9 работи като “молекулярни ножици”, които добавят, изтриват и променят ДНК-то на жив организъм. Учените я използват за да изключат даден ген, който създава проблеми или да добавят ген, който липсва. Разработването на технологията може да доведе до големи пробиви в медицината и да излекува редица болести, както и да удължи човешкия живот.

Противници на идеята твърдят, че тя ще бъде използвана за създаването на т.нар. “дизайнерски бебета”.

При настоящия експеримент учените инжектирали гени с CRISPR технологията в неоплодени яйца на влечуги. След като гущерите се излюпили било установено, че повече от половината били наследили въведените изкуствено гени. Това показва, че гените могат да живеят дни, дори седмици след като са приложени с новата технология.

Учените избрали да направят гущери албиноси, за да изследват как технологията може да подобри зрението им – проблем, с който се сблъскват и много хора с албинизъм.