Учени са открили странно същество, което според тях е бродило из Австралия в праисторически времена. Новият вид е наречен „ехиднапус“ заради приликите му с птицечовката и ехидната –единствените яйценосни бозайници в света днес.

Вкаменени парчета от челюстната кост на животното са открити в опалови полета в северната част на Нов Южен Уелс, заедно с доказателства за няколко други древни и вече изчезнали видове монотреми.

Новият вид официално е наречен Opalios splendens, съобщава Би Би Си. „Цялостната анатомия на Opalios splendens вероятно е доста подобна на тази на птицечовката, но челюстта и муцуната са по-скоро като на ехидна“, казва директорът на Изследователския институт на Австралийския музей професор Крис Хелген.

Екипът, провел изследването, твърди, че то показва, че в Австралия някога е имало „ера на еднопроходните“, в която невероятно редките животни са били многобройни и доминиращи. „Това е като да откриеш цяла нова цивилизация“, казва водещият автор професор Тим Фланъри.

Снимка: Australian musem

Масивът от вкаменелости е открит преди около 25 години от палеонтолога Елизабет Смит и дъщеря ѝ Клити, докато претърсват отпадъците от мина за добив на опал.

Те даряват екземплярите, чиято възраст се оценява на около 100 милиона години, на Австралийския музей, където те престояват забравени в чекмедже до преди около две години.

Професор Фланъри, специалист по бозайниците, казва, че се е натъкнал на тях и веднага е разбрал, че са от древни еднопроходни животни.

Някои от костите са принадлежали на вече открития Steropodon galmani – по-къс, по-нисък и по-зъбат предшественик на птицечовката.

Но другите фрагменти са били непознати. От тях д-р Фланъри и екипът му откриват доказателства за съществуването на три вида, непознати досега на науката, като резултатите са публикувани в австралийското списание по палеонтология Alcheringa.

Животинките са имали комбинации от характеристики, които не са виждани досега – нито при живи, нито при изкопаеми еднопроходни животни, казва директорът на Изследователския институт на Австралийския музей професор Крис Хелген.

С тези екземпляри общият брой на известните видове монотреми, които някога са живели в Светкавичния хребет, става шест.

„Те показват на света, че много преди Австралия да стане страна на торбестите бозайници, тя е била страна на косматите яйценосци – еднопроходните“, казва г-жа Смит.

Според други експерти пък е твърде рано да се каже дали някога Австралия е била дом на множество монотреми и че са необходими допълнителни проучвания.

Авторите на изследването се надяват, че статията им ще насърчи финансирането на по-целенасочени разкопки в региона, за да подкрепят своите открития.