Възможно ли е стволови клетки да се използват за поникване на нови зъби? Китайски учени отгледаха зъби въз основа на човешка урина.

Резултатите от изследването им показват, че човешката урина може да се ползва като източник на стволови клетки, които да послужат за отглеждане на подобни на зъби структури. Учените се надяват, че тази технология може да се разработи, за да се използва един ден за заменяне на паднали зъби.

Изследователи от цял свят търсят начини за отглеждане на нови зъби, които да послужат за заменяне на онези, които са паднали поради напреднала възраст или поддържане на лоша зъбна хигиена.

Учени от Института по биомедицина и здравеопазване в Гуанчжоу прибегнали до ползване на урина. Клетки, които се изхвърлят с урината, били събрани в лабораторна среда. След това учените ги превърнали в стволови клетки. Комбинация от тези клетки и друг материал от организма на мишка били имплантирани угризачи. Три седмици по-късно купчината клетки започнала да напомня на зъб. Учените увериха, че подобната на зъб структура съдържа зъбна пулпа, дентин, зъбен емайл.

Въпросната структура все пак не е здрава като естествен зъб. Резултатите от изследването няма незабавно да предоставят нови опции за стоматолозите, но могат да доведат до нови проучвания, които целят пълно регенириране на човешки зъби, смятат учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Regeneration Journal.