Мумифицираното тяло на древен египетски фараон е изследвано за първи път, след като е „разопаковано“ виртуално, предаде Би Би Си.

Мумията на Аменхотеп I, управлявал от 1525 до 1504 г. пр. н. е., е открита на място в Дейр ел-Бахари преди 140 години, но археолозите са се въздържали да я отварят, за да запазят изящната маска на лицето й.

Дигиталното сканиране обаче разкрива неизвестна до сега информация за фараона и неговото погребение.

Снимка: БГНЕС / EPA

Изследването показва, че Аменхотеп I бил на около 35 години, когато е починал. Висок е приблизително 169 см, погребан е с 30 амулета и уникален златен пояс с мъниста. Не са открити обаче рани или следи от заболявания, което не позволява да се посочи причина за смъртта на фараона.

Изследователите са успели да получат данни за мумифицирането и погребението на Аменхотеп I, който е вторият цар от 18-та династия. Изглежда той е първият фараон погребан със скръстени ръце пред гърдите и необичайно, но мозъкът му не е отстранен.

Те също така достигат до заключението, че мумията е била "поправена" от жреци от 21-ва династия, след като е била оскверена. Това предполага, че владетелите и религиозните водачи от по-късните епохи са се отнасяли с уважение към фигурата на Аменхотеп I. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!