Фабрика за телевизори на компанията „Шарп“ обяви, че сменя производството си – за известно време те ще произвеждат защитни стерилни маски, за да помогнат в битката с разпространението на COVID-19, пишат световните медии.

Съвременните телевизионни екрани се произвеждат в т.нар. „свободни от бактерии фабрики“. Това гарантира качеството на електронните дисплеи и тези фабрики са перфектни за производство на стерилни продукти.

Целта на „Шарп“ е на дневна база да се произвеждат около 500 хил. маски.

Огромното търсене на предпазни маски изпразни аптеки и складове по цял свят, като липси има и у нас. Поради тази причина от компанията са решили временно да преустановят производството на телевизори.

Здравни специалисти от цял свят призоваха обществото да не се презапасява с предпазни маски, защото по този начин лишават медиците от предпазно облекло. Лицевата стерилна маска не предпазва човек от заразяване с коронавирус. По предписанията на СЗО тя трябва да се носи от болните, за да бъде ограничена заразата.

Маските обаче са от огромно значение за лекарите по цял свят, тъй като ги предпазват от редица други опасни болести, с които се сблъскват всеки ден.

В Япония от години хората са свикнали да носят често маски, именно за да предпазят останалите от болести и в битката с мръсния въздух. С появата на COVID-19 търсенето им стана още по-голямо.

Производството на защитни маски във фабриката на „Шарп“ ще започне в края на март месец. От компанията заявиха, че се надяват по този начин да подпомогнат обществото.